Swój swego nie ruszy Julek. Oni wszyscy z jedego brudnego worka.
Możesz kpem być i cymbałem,
Możesz dureń być siarczysty,
Byleś z mocą i zapałem
Kraj miłował macierzysty!
My o jedno tylko modły
Szlemy k niebu z naszej chaty:
By nam buty śmierdzieć mogły,
Jak śmierdziały przed stu laty!
Hoc ha! Hopsa! Byle zdrowo,
Zdrowa dusza - zdrowe ciało!
Niechaj śmierdzi, jak śmierdziało,
Byle tylko narodowo!
Ty wyborco od siedmiu boleści. Jeśli cytujesz czyjś wiersz to podaj nazwisko autora, bo inaczej podszywasz się pod niego.
Aaaa to przepraszam, Zapomniałem, że cymbały mogą nie znać powszechnie znanego wiersza Przerwy - Tetmajera ,,Patryota,, . .
Rozum, wiedza, talent, praca
U nas, bratku, nie popłaca!
Postęp i cywilizacja
W kąt, gdy wchodzi do gry nacya! (...)
Wolę polskie goowno w polu
Niźli fiołki w Neapolu!
Swojsko, polsko, po naszemu,
Hoc! Hoc! Hopsa! Tak jak wtedy,
Gdy nas naprzód tłukły Szwedy,
Potem Niemcy i Moskale
– Hoc! Hoc! Hopsa! Doskonale!
Po swojemu! Po staremu!
Niechaj żyje stara cnota!
Daj nam dalej kisnąć Boże!
Jedno, drugie, trzecie morze
– Vivat "prawy patryota"!...
Wyborco, jesteś zadufanym durniem. Wiersz, znajomością którego się popisałeś, jest skrajnie ujemną oceną zjawiska, które tak jak wszystko, ma swoje złe i dobre strony. Każda przesada jest zła, nawet w czymś dobrym, czy wspaniałym. I nie wywyższaj się, nie nazywaj ludzi cymbałami, bo zamiast przysporzyć sobie chwały, ośmieszasz się.
Bohater Narodowy: https://kierunki.info.pl/2018/05/dominik-piekarz-porucznik-rafal-gan-ganowicz/
Czemy ty obsRYwator nazywając kogoś durniem jednoczesnie zabraniasz temu komus nazywania innych też sprawnymi inaczej?
Czemu? Boś dureń.
https://kierunki.info.pl/2018/05/dominik-piekarz-porucznik-rafal-gan-ganowicz/
Jasne jest zatem, dlaczego za nazwanie kogoś „głupcem” grozi kara ognia piekielnego, zwanego gehenną, co pozostaje w związku z nazywającą się tak samo doliną potoku, który okala południowo-zachodnią część Jerozolimy. W okresie religijnego odstępstwa w dolinę tego potoku zrzucano ciała dzieci (2 Krl 23,10; Jr 7,31) składanych w ofierze Molochowi. Dolina Gichonu stała się z czasem symbolem piekła.[...]. Wszystkie trzy rozpatrywane tu przypadki, tj. gniew na brata, wyzwanie go od głupców lub określenie obelżywym słowem są porównane z zabójstwem, o którym mówi Stary Testament.
Narodowcy wszystkich krajów łączcie się! Uważam, że narodowcy (nacjonaliści) polscy powinni spotkać się z narodowcami (nacjonalistami) ukraińskimi, słowackimi, niemieckimi, tudzież innymi takoż na jednym boisku, o określonej godzinie zamkniętym, a otwartym na znak ostatniego, który przeżył. Temat obrad: "Wyższość Narodu nad innymi nacjami"
Słońce przypieka i niektórym w mózgu się zagotowało. A lekarzy brak, wyjechali na Zachód
To chyba nie wypali Romanie. Zawsze znajdzie się jakiś cwaniak który przeczeka w ukryciu.i na sam koniec, łup, łup. I znając to środowisko, to powiedzą, że musiał to być Żyd.
Po ostatnich wypadkach na przejściach dla pieszych,...
Budżet obywatelski – głosowanieJak dla was kościół ważniejszy od dzieci to co się...
Budżet obywatelski – głosowanieŻeby Zielonka mie miała placu zabaw dla dzieci to...
Budżet obywatelski – głosowanieZnowu kostka… za kilka lat fale. Dlaczego nie beton...
Jest projekt na ul. Kol. ZdrojeA może w Pasłęku marsz zorganizować?
Marszmamy problem moi mili. wczoraj (9 .12) przejeżdżałem...
potrzebny hycelmamy problem moi mili. wczoraj (9 .12) przejeżdżałem...
potrzebny hycelczy ktos w koncu zajmie sie bachorami z tymi...
dzieci na hulajnogachCzy ktoś montował pompe ciepła ale bez instalacji...
Pompa ciepła ale bez fotowoltaikiCzy ktoś montował pompe ciepła ale bez instalacji...
Pompa ciepła ale bez fotowoltaikiPON
4° - 6°
WT
3° - 5°
ŚR
0° - 3°
CZW
0° - 2°
PT
-1° - 3°
SOB
-1° - 2°
Towarzyskie ja rozumiem ze to w warszawie takie rzeczy sie mogly by dziac. ale ze juz tutaj do nas doszło to...
Towarzyskie mamy problem moi mili. wczoraj (9 .12) przejeżdżałem moim oplem insigną, przez jagiełły w strone...
Dodawanie ogłoszeń w kategoriach Nieruchomości, Praca, wiąże się z dodatkową opłatą. Pozostałe kategorie są darmowe.